Zrušení výstavy v Brně

15.11.2019 11:12

Vážení milovníci ježků,

s lítostí vám oznamujeme, že jsme se z důvodu zhoršené nákazové situace v ČR a na Slovensku rozhodli zrušit prosincovou výstavu v Brně.
Bohužel se v chovech ježků vyskytla zatím neznámá infekce, která má během několika týdnů na svědomí již několik desítek úhynů. Pitvy a bakteriologie zatím neukazují jednoznačné výsledky, zdá se tedy, že se jedná pouze o sekundární infekce a hlavní příčina problému zůstává neodhalena. Protože se může jednat o virus, jehož patogenita je vysoká a metoda přenosu neznámá, musíme v tomto případě zabránit šíření nákazy mezi jednotlivými chovy, a tedy shromažďování ježků na výstavách nyní není žádoucí. Doufáme, že všichni chápete, že se tím snažíme ochránit zdraví i vašich ježků, a nebudete nám mít zrušení výstavy za zlé.
Pokud jste měli v plánu se v Brně pokochat ježky, klidně doražte, místo výstavy zde bude ukázka ježčího stáda Pod Jabloní, takže pár pichlavých krasavců bude přítomných. V současné době probíhá testování uhynulého ježka na nedávno objevený ježčí virus, které potrvá ještě několik týdnů. Všem chovatelům tedy nyní doporučujeme, aby si nepůjčovali samce ke krytí a velmi pečlivě zvážili, od koho si berou nové přírůstky do chovu, ježek totiž může být infekční dříve, než se u něj projeví první příznaky, a infekce se může přenášet také kapénkově, tedy běžná karanténa nemusí být v tomto případě dostatečným řešením problému.
Doufáme, že příčinu úhynů a zdravotních problémů ježků se nám brzy podaří odhalit a že bude bezpečné opět obnovit pořádání výstav.


Za výbor KCHJ
Ing. Klára Štychová
Garant výstavy a předseda KCHJ